Szolnokon járt Vámos Miklós, de nem üres kézzel érkezett

Megosztás

Ismert kezdeményezése a hazai könyvrajongóknak, hogy néhány kedves szó mellett elhagynak” egy-egy kötetet az adott település forgalmasabb részein, buszmegállóban, a vasútnál, vagy a belvárosban egy padon. A csavar ezúttal az, hogy maga a szerző gondolta úgy, hogy megajándékoz egy ismeretlent a saját, legújabb könyvével – Vámos Miklós Szolnokon járt.

Vámos írt regényeket, novellákat, de filmeket és színdarabokat is, pályafutása során több tucat kötete megjelent. Legismertebb művei közé tartozik a Zenga zének (1983.), Anya csak egy van (1995.), Apák könyve (2000.), A New York-Budapest metró (2014.). Önmagában is figyelemreméltó, ha egy ekkora név Szolnokon jár, de Vámos csavart egyet, és – nem először – meglepett valakit az új írásával, amit az Agóra környékén hagyott ott szándékosan.

„Kedves szolnoki megtaláló, ez egy ajándék. Fogadd tőlem szeretettel: Vámos Miklós, 2024. augusztus 14., Szolnok, Agóra” – írta a szerző a Ki vinné haza címet viselő könyve első lapjára.

A könyv az író korábbi műveiből válogatott újrakiadások egyike, szerepel benne többek között a Jaj című kisregény és a Múmiák páros novella.

A képet a szerencsés megtaláló készítette

„Akiket megöltek a vészkorszakban, azoknak leszármazottjaik sincsenek, tehát nemcsak a nagynénik, nagybácsik hiányoznak a család láncolatából, hanem az unokahúgok és -nővérek, az unokaöcsök és -bátyok is, szóval gyakorlatilag mindenki, akivel távolabbi rokonként – kortársként? – tarthatnám a kapcsolatot. A Jaj az égető hiány első földolgozási – talán elfogadási? – kísérlete volt.” – írja Vámos a kötet utószavában.

A közösségi oldalán hatalmas sikernek örvendett a kezdeményezés, sőt, maga a megtaláló is jelentkezett.

Képek: Szalai János Fb, Németh Kata/Index

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek